Sesekali..
Indulging my self dengan sarapan berkeju. Sebenarnya bunda klo sarapan roti lebih suka yang gaya jadul. Uwan, yakni mamanya bunda, dulu itu kalau ada roti biasanya dikasih margarin sama gula pasir. Mesyes atau coklat beras, dulu merupakan barang mahal. Kadang ada saatnya uwan menabur mesyes di atas roti kami.
Sampai sekarang bunda lebih suka makan roti tawar yang style jadul. Cuma biasanya bunda panggang diatas teflon, jadi agak renyah. Pagi ini, iseng aja lagi ingin makan roti yang diberi isian keju lalu di goreng dengan lapisan telur. Kebetulan lagi ada keju.
Keisengan bunda tadi. Ada roti, keju parut dan telur. Mari buat breakfast 😉.
Bahannya:
Roti sandwich 2 keping,
Telur sebijik,
Keju parut secukup rase. Pakai keju slice pun boleh.
I tak letak garam, sebab keju dah masin kaan..
Pukul telur sebentar, letak black pepper jika suke.
Panaskan pan, letak sedikit minyak atau marjerin.
Masukkan sekeping roti dalam telur hingga roti terendam. Kemudian letak roti tu atas pan. Bubuh keju diatas roti. Ambil sekeping roti lagi dan rendam dalam baki telur. Kemudian letak atas keju.
Goreng sampai kedua sisi golden brown dan garing.
Cehh!... berbahasa malaysia pulak bunda ni 😅.
Ok, jom try!
Disclaimer: Bukan sarapan sehat, tapi sesekali gak apa2 lah yaa..🤭.
Jangan lupa yang belum baca surah Al Kahfi semalam, masih ada waktu. Banyakkan solawat 🫶.
Happy sayyidul ayyam...Juma'ah mubarak 💖 💖💖
Comments
Post a Comment